Opis
LECIFOL wzmacnia i daje sprężystość ścian komórkowych warzyw i owoców, przez co zapobiega uszkodzeniom takim jak: pękanie skórki, ordzawienia uszkodzenia spowodowane promieniami słonecznymi, nadmierne wchłanianie wody, itp. Produkt utrudnia także rozwój czynników chorobotwórczych (m.in. mączniak, kędzierzawość, alternarioza, szara pleśń). Działa kontaktowo blokując kiełkowanie konidiów, dzięki czemu po aplikacji grzyb nie jest zdolny wniknąć do ściany komórki.
LECIFOL ma również funkcję naturalnego przeciwutleniacza dla owoców, dzięki czemu zachowują one dłużej wysoką jakość podczas transportu i handlu. Efektem końcowym jest uzyskanie owoców wysokiej jakości charakteryzujących się doskonałym wybarwieniem, jędrnością i właściwościami organoleptycznymi.
Lecytyna ma udowodnione badaniami skuteczne działanie:
- Ograniczające pękanie owoców gatunków pestkowych,
- Ograniczające ordzawienia występujące na jabłkach odmian Golden Delicious i Gala,
- Wspomagające ochronę przeciwko chorobom grzybowym w truskawkach i malinach.
EFEKTY STOSOWANIA LECIFOL:
- Ogranicza przenikanie czynników chorobotwórczych do roślin m. in. mączniak, kędzierzawość, alternarioza, szara pleśń
- Wzmacnia i uelastycznia błony komórkowe
- Poprawia wybarwienie i jędrność owoców i warzyw
- Redukuje pęknięcia i uszkodzenia spowodowane warunkami atmosferycznymi
- Poprawia właściwości przechowawcze plonu
- Poprawia właściwości organoleptyczne plonu
- Przyspiesza i wyrównuje dojrzewanie.
ZASTOSOWANIE:
LECIFOL stosować jako alternatywne rozwiązanie ochrony przed chorobami grzybowymi oraz w przypadku wystąpienia czynników atmosferycznych powodujących uszkodzenia owoców (pękanie, ordzawienia, oparzenia słoneczne).
ZALECANA DAWKA:
Dolistnie w uprawach sadowniczych, jagodowych i warzywniczych: 0,3-0,5 L/100L wody (stężenie 0,3-0,5%)
Działa kontaktowo, dlatego zaleca się dokładnie pokryć całą roślinę cieczą roboczą.