Aminokwasy roślinne to bezpieczna i efektywna biostymulacja

aminokwasy roślinne

Preparaty o działaniu biostymulującym, które zawierają aminokwasy, zyskują coraz większą popularność wśród producentów rolnych. Szukając rozwiązań do wspomagania swoich upraw, rolnicy powinni zwrócić uwagę na pochodzenie i sposób pozyskiwania tych substancji. Czym się charakteryzują aminokwasy roślinne i dlaczego zapewniają większe bezpieczeństwo upraw? 

Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe, pełniące w roślinach funkcję strukturalną, metaboliczną i transportową. Są one również prekursorami syntezy fitohormonów, w tym regulatorów wzrostu, które powodują szybszy przyrost masy pędu, liści, korzeni i owoców.

Chociaż rośliny są w stanie syntetyzować samodzielnie wszystkie L-aminokwasy, jest to proces bardzo energochłonny. Natomiast dostarczanie uprawom preparatów aminokwasowych sprawia, że mogą one zachować energię oraz zintensyfikować procesy metaboliczne i rozwojowe. To szczególnie istotne, gdy w okresie wzrostu roślin występują czynniki stresowe.

Dlaczego warto wybrać aminokwasy roślinne?

Co prawda L-aminokwasy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mają taką samą budowę, jednak te roślinne mają korzystniejsze dla upraw proporcje oraz cechują się lepszą kompatybilnością i przyswajalnością. Trzeba również pamiętać, że aminokwasy odzwierzęce są pozyskiwane z odpadów mięsnych w tanim i wydajnym procesie produkcyjnym, który ma liczne wady. Niestety w produktach opartych o takie aminokwasy mogą znajdować się antybiotyki, pozostałości procesów fermentacyjnych, metale ciężkie, chlorki czy inne zanieczyszczenia. Ponadto są one gorzej przyswajane przez rośliny, a podczas łącznego stosowania ze środkami ochrony roślin może dochodzić do fitotoksyczności.

Naukowcy zidentyfikowali również związki o budowie analogicznej do aminokwasów, które występują wyłącznie w roślinach. Mają m.in. działanie antybakteryjne, komunikacyjne, chronią przed stresem, są źródłem azotu, działają odstraszająco na bezkręgowce, kręgowce oraz zwierzęta roślinożerne. Takie substancje występują wyłącznie w preparatach pochodzenia roślinnego. Produkty tego typu zawierają także betainy, odpowiedzialne za reakcję roślin na stres abiotyczny – suszę, zasolenie, wysoką temperaturę czy stres osmotyczny.

W literaturze branżowej można znaleźć informacje dotyczące negatywnych skutków niewłaściwego stosowania nawozów biostymulujących lub używania takich o nieodpowiednim składzie. Dlatego plantatorzy powinni pamiętać, że produkty o działaniu biostymulującym przyniosą oczekiwane korzyści, jeżeli zostaną odpowiednio dobrane. Rozwiązania pochodzenia roślinnego cechują się lepszą przyswajalnością i pozwalają na optymalne wykorzystanie przez uprawy aminokwasów, czynników wzrostu i betain. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie większego plonu o lepszych parametrach handlowych.

AMAFOL – nowy biostymulator od Amagro

W tym sezonie na rynek został wprowadzony nowy produkt AMAFOL – nawóz biostymulujący firmy Amagro, zawierający wyselekcjonowane aminokwasy roślinne o bardzo szerokim działaniu. Są one pozyskiwane w procesie fermentacji mikrobiologicznej z białek roślinnych, co zapewnia optymalne właściwości fizykochemiczne i odżywcze. AMAFOL poprawia pobieranie substancji aktywnych i składników pokarmowych oraz stymuluje metabolizm, zapewniając szybki i zrównoważony wzrost roślin. Ponadto zabezpiecza uprawy przed skutkami wystąpienia czynników stresowych i wspomaga regenerację w przypadku powstania uszkodzeń. Poprawia również efektywność zabiegów środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi.

Aminokwasy roślinne to bezpieczna i efektywna biostymulacja
Przewiń na górę