Preparaty o działaniu biostymulującym mają korzystny wpływ na uprawy. Sprawdzonym rozwiązaniem, które zapewnia skuteczne i bezpieczne działanie, są produkty oparte o aminokwasy roślinne. Od sezonu 2025 rolnicy mają do dyspozycji nowy nawóz biostymulujący AMAFOL firmy Amagro. Jaki był wynik doświadczeń weryfikujących skuteczność AMAFOL-u w rzepaku, kukurydzy i burakach cukrowych?
AMAFOL to nowy nawóz biostymulujący firmy Amagro. Wyróżnia się wysoką zawartością aminokwasów pochodzenia roślinnego, materii organicznej i szybko przyswajanych przez roślinę składników pokarmowych. Produkt zabezpiecza i regeneruje rośliny w sytuacjach stresowych, aktywuje ich wzrost, stymulując procesy fotosyntezy. Poprawia także przyswajanie i transport składników pokarmowych oraz działanie środków ochrony roślin.
AMAFOL ma optymalny skład, a poszczególne substancje pozyskiwane są w procesie fermentacji mikrobiologicznej z białek roślinnych. Zapewnia to odpowiednie właściwości fizykochemiczne i odżywcze produktu.
Potwierdzona skuteczność AMAFOL-u
Nawóz biostymulujący od Amagro, zawierający aminokwasy roślinne, trafił na rynek, w 2024 roku. Wcześniej firma Amagro zrealizowała doświadczenia w uprawach polowych. Były to: rzepak, kukurydza oraz buraki cukrowe. W każdym przypadku zabiegi wykonano w dwóch wariantach: była to jednokrotna oraz dwukrotna aplikacja dawki 2 l/ha AMAFOL-u.
Jeżeli chodzi o rzepak ozimy, w porównaniu do kontroli, gdzie plonowanie wyniosło 4,5 t/ha, na polach traktowanych biostymulatorem AMAFOL plon kształtował się na poziomie 4,9 t/ha (1 x 2 l/ha) oraz 5 t/ha (2 x 2 l/ha). Był to wzrost odpowiednio o 9 i 11%. W obydwu przypadkach masa 1000 ziaren wynosiła 4,0 g (przy 3,8 g na kontroli). Zaolejenie na kontroli to 43,1%, natomiast po biostymulacji 43,5 i 43,8%.
Kolejne doświadczenie dotyczyło kukurydzy. Na kontroli zebrano plon w wysokości 10,8 t/ha, natomiast na polach poddanych biostymulacji było to odpowiednio 12,6 i 12,9 t/ha, czyli 16,7 i 19,4% więcej. Wilgotność wynosiła 24,5% na kontroli oraz 22,9 i 22,7% po zastosowaniu AMAFOL-u.
AMAFOL wykazał się korzystnym wpływem na wielkość plonu także w burakach cukrowych. Zbiory na kontroli kształtowały się na poziomie 68,9 t/ha, podczas gdy na polach doświadczalnych było to 72,1 i 76,6 t/ha (czyli o 4,6 i 9,7% więcej). Zawartość cukru była zbliżona – 18,3% na kontroli, 18,3 i 18,4% po podaniu nawozu biostymulującego.