W tym sezonie do portfolio firmy Amagro dołączyły dwa nowe produkty – biostymulatory AMAFOL i AMARE. Ich rolą jest stymulowanie wzrostu i rozwoju roślin, wspomaganie regeneracji po stresach oraz poprawa jakości i wielkości plonu. Co warto wiedzieć o tych rozwiązaniach, ich właściwościach i używaniu?
Stosowanie rozwiązań o działaniu biostymulującym ma na celu poprawę wydajności i jakości upraw. Pozwala to utrzymać na wysokim poziomie ich potencjał plonotwórczy. Dotyczy to zarówno produkcji sadowniczej i warzywniczej, jak i rolniczej. Jeżeli chodzi o AMAFOL i AMARE, czyli nowe rozwiązania od Amagro, są one przeznaczone do aplikowania dolistnego i przez fertygację we wszystkich uprawach rolniczych, przemysłowych, sadowniczych i warzywniczych – w polu i pod osłonami.
Jak działa AMAFOL?
Nawóz biostymulujący AMAFOL cechuje się wysoką zawartością kompletnych aminokwasów pochodzenia roślinnego, materii organicznej i szybko wchłanianego azotu. Jego zadaniem jest m.in. aktywowanie i stymulowanie metabolizmu roślin, zabezpieczanie ich oraz wspomaganie regeneracji po wystąpieniu czynników stresowych, jak również polepszanie pobierania i transportu substancji w roślinach. Wszystkie te aspekty wpływają na wielkość uzyskiwanego plonu.
W składzie AMAFOL-u są wolne L-amiokwasy (w tym kwas glutaminowy, prolina, alanina i glicyna), peptydy o niskiej masie cząsteczkowej oraz naturalne hormony roślinne, witaminy i minerały. Aminokwasy są pozyskiwane w procesie fermentacji mikrobiologicznej wyłącznie z białek roślinnych, co zapewnia optymalne właściwości fizykochemiczne i odżywcze produktu. To ważne, ponieważ uprawy lepiej wykorzystują aminokwasy pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego, a ponadto takie rozwiązanie jest dla nich bezpieczniejsze.
AMAFOL zawiera bardzo dużo, bo aż 22% wolnych aminokwasów (na 27% aminokwasów ogółem). Tworzą one optymalny pod względem składu i proporcji aminogram. Taka ilość jest bardzo korzystna dla roślin uprawnych i atrakcyjna w stosunku do ceny produktu. Dzięki temu polscy rolnicy oraz producenci owoców i warzyw mogą korzystać z efektywnego i ekonomicznego rozwiązania, które wspomaga uprawy i poprawia ich plonowanie.
Dowiedz się więcej o stosowaniu i dawkowaniu biostymulatora AMAFOL.
AMARE
AMARE to biostymulator i naturalny regulator metabolizmu roślin. Oprócz czystego wyciągu z alg morskich Ascophyllum nodosum zawiera m.in. betainy, mannitol i kwas alginowy. To ważne substancje, które mają udowodnione działanie antystresowe i osmoregulacyjne.
Algi morskie Ascophyllum nodosum są znane i sprawdzone w polskich warunkach. Mają nie tylko działanie antystresowe, ale również dostarczają uprawom energię, która stymuluje metabolizm i procesy fotosyntezy.
Biostymulator AMARE poprawia wigor roślin, korzystnie wpływa na rozwój systemu korzeniowego i części naziemnej. Zwiększa również tolerancję na warunki stresowe oraz wspomaga regenerację po ich wystąpieniu. Regularne stosowanie zapewnia długotrwały efekt biostymulujący, co pozwala na trwałą poprawę kondycji uprawy. Efektem końcowym jest lepsza jakość i wielkość plonu.
Dowiedz się więcej o stosowaniu i dawkowaniu biostymulatora AMARE.
AMAFOL i AMARE w ochronie sadów przed przymrozkami
Dzięki prowadzonym doświadczeniom eksperci z firmy Amagro zaobserwowali, że łączne stosowanie produktów AMAFOL i AMARE przynosi bardzo korzystny efekt, jeżeli chodzi o zabezpieczenie roślin przed silnymi czynnikami stresowymi. Przykładem jest aplikowanie tej kombinacji w sadach aby zabezpieczyć drzewa przed uszkodzeniami przymrozkowymi oraz przed utratą plonów.